Giuliano

BLOG

Mascarpone – unikát Talianska

Napísané dňa 13.12.2017 o 15:30:00
 
Mascarpone – unikát Talianska

Mascarpone ste už určite jedli. Syr mascarpone sa vyrába zo smotany, citrónovej šťavy, kyseliny vínnej alebo kyseliny citrónovej. Proces dozretia trvá niekoľko dní. Mliekarenské farmy, ktoré vyrábajú tento syr, kŕmia svoje kravy špeciálnymi trávami, ktoré obsahujú čerstvé bylinky a kvety. Táto špeciálna výživa poskytuje na oplátku sviežosť a jedinečnú chuť mlieka, ktorá dáva syru svoju krémovú textúru a jemnosť. Mascarpone je známe aj ako tvaroh, pretože sa vyrába podobne ako jogurt. Syr mascarpone sa používa ako hlavná ingrediencia vo väčšine talianskej gastronómie.

 
3 najchutnejšie talianske recepty, ktorými si osladíte Mikuláša

Slovenské deti tento deň priam milujú, tie talianske si musia mesiac počkať. Sviatok svätého Mikuláša sa v Taliansku oslavuje 6. januára. Tento deň patrí bosorke Befane. Bola to stará a škaredá čarodejnica, ktorá lietala na metle a na hlave nosila typický krivý špicatý klobúk. Betanina úloha je veľmi podobná tej Mikulášovej. Dobré deti obdarúva sladkými dobrotami, no nie do topánky, ale do ponožky. Rozdiel je v tom, že talianske deti večer okrem ponožky chystajú aj malé občerstvenie pre hosťa.

 
5 najrozšírenejších druhov olív, ktoré sú v Taliansku „numero uno“

Olivy sú prastarou potravinou a olivovníky sa pestujú približne od roku 3000 pred naším letopočtom, najmä v oblasti Istrie, Pyrenejského, Apeninského a Peloponézskeho polostrova. Sú tiež významným zdrojom vitamínov A a B, draslíka, železa a jódu. Olivy sa hodia doslova ku všetkému a pri správnej príprave jedál dokážu uspokojiť všetky štyri základné chute - horkú, kyslú, slanú a sladkú. Výborne chutia s cestovinami, chrumkavou bruschettou alebo v kombinácii s lososom, či k vínu s kúskami vyzretého talianskeho syra. Prinášame vám 5 najznámejších druhov olív, ktoré kraľujú na talianskom, ale aj slovenskom trhu.

 
5 druhov „pomodoro“, bez ktorých by sa Taliani nezaobišli

Talianska kuchyňa si našla svojich zástancov po celom svete. Medzi najhlavnejšie ingrediencie patrí práve paradajka, ktorá sa dá spracovať na toľko fantastických spôsobov – čerstvá, smažená, varená i pečená. Objavuje sa snáď vo všetkých kuchyniach sveta, a aj keby ste dnes začali variť len s paradajkami, nestihnete vyskúšať všetky recepty, ktoré táto zelenina ponúka. Nebudeme však rozoberať všetky druhy paradajok, ktoré existujú. Prinášame vám 5 nezvyčajných druhov.

 
3  obľúbené talianske jedlá, v ktorých dominujú paradajky

Keď sa povie „talianska kuchyňa“, takmer okamžite si dokážeme vybaviť taliansku trikolóru, zloženú z troch základných farieb štátnej vlajky: zelenej, bielej a červenej. Nie náhodou tieto farby pripomínajú práve tri najdôležitejšie, lepšie povedané, najnutnejšie ingrediencie každej talianskej domácnosti – bazalku, mozzarellu a paradajku. Však vedeli by ste si vôbec predstaviť stredomorskú kuchyňu bez tých malých sladkých červených plodov, ktoré sa tak často omylom radia medzi zeleninu? Nie, pravdepodobne by si to nevedeli predstaviť ani samotní Taliani, ktorí by sa bez týchto paradajkových špecialít rozhodne nezaobišli.

 
4 tradičné talianske dezerty, ktorých sa nikdy celkom nenabažíte

Keď sa povie talianska kuchyňa, väčšina z vás si okamžite predstaví pizzu, cestoviny alebo aromatické syry, či husté zuppa polievky, avšak lahodné talianske dezerty taktiež nezaostávajú, veď kto by nepoznal takú klasiku akým je tiramisu alebo dezert panna cotta, panettone, či už tak mnohokrát spomínané gelato. Talianska kuchyňa však skrýva aj mnoho iných sladkých a lahodných dezertov, o ktorých ste možno ani nevedeli, ale ktoré rozhodne stoja za to, aby ste ich ochutnali!

 
5 tradičných talianskych polievok, ktoré v zime príjemne zahrejú

Polievka, po taliansky „zuppa“, je základom každého plnohodnotného obedového menu, v ktorom zastupuje veľmi dôležitú úlohu – má pripraviť žalúdok na konzumáciu hlavného jedla. Aj keď je na Slovensku polievka samozrejmosťou a zaužívanou tradíciou, Taliani ju konzumujú len pri špeciálnych, častokrát výnimočných príležitostiach, napríklad počas chladnejších dní, aby sa zahriali, či počas liečby sezónnych ochorení, alebo na svadbách, rodinných oslavách a spoločenských udalostiach. Ideálna talianska polievka je hustejšej konzistencie, na akú sme zvyknutí u nás na Slovensku, podáva sa predovšetkým s pečenou bruschettou alebo čerstvým domácim pečivom. Neodmysliteľnou súčasťou pravej talianskej polievky sú samozrejme cestoviny v podobe rôznych slížov, rezancov, krúpov, niťoviek, mušličiek a ušiek.

 
3 zaujímavé teórie o pôvode talianskych cestovín Carbonara

Vynikajúce, ale pritom tak jednoduché, to sú obľúbené talianske cestoviny Carbonara, známe tiež pod talianskym názvom „Pasta Carbonara“. Ide o cestoviny pozostávajúce zo štyroch základných ingrediencií, ktorými sú cestoviny, slanina, vajcia a čierne korenie. O ich pravom pôvode však vedú kulinárski historici nejasné debaty už pár desaťročí. My vám predstavujeme 3 najzaujímavejšie teórie o ich pôvode.

Pecorino – tradičný taliansky ovčí syr

Napísané dňa 18.10.2017 o 16:06:00
 
Pecorino – tradičný taliansky ovčí syr

Spolu s talianskymi syrmi Grana Padano, Parmigiano Reggiano, Mozarellou di Bufala, ricotou či mascarpone je Pecorino najchutnejším a najznámejším syrom nielen v Taliansku, ale na celom svete. Vyrába sa jedine z ovčieho mlieka, ktoré spolu s dlhým procesom zrenia vytvára intenzívnu a jedinečnú sladkastú arómu. Výnimočnosť chuti a pôvod syra Pecorino je to, prečo tento syr vyhľadávajú milovníci kvalitných syrov na celom svete.

Hľuzovka – diamant talianskej gastronómie

Napísané dňa 11.10.2017 o 14:19:00
 
Hľuzovka – diamant talianskej gastronómie

Hľuzovka, taliansky „tartufo“, je podzemná hľuzovitá huba, vyznačujúca sa svojou výraznou arómou a osobitou prenikavou chuťou, vďaka ktorej je ideálnou a nenahraditeľnou prísadou väčšiny obľúbených talianskych pokrmov, či už ide o rôzne krémové rizotá, cestoviny, carpaccio alebo čerstvé šaláty. Táto netradičná, no vzácna huba pritom nie je bežnou slovenskou surovinou, voľne dostupnou v našich supermarketoch alebo lokálnych potravinách, keďže len za kilogram tejto luxusnej delikatesy sú niektoré zahraničné reštaurácie ochotné zaplatiť aj 4000€. Nie pre nič za nič si tak medzi svetovými kuchármi a gurmánmi vyslúžila prezývku „jedlý diamant“ alebo „čierny diamant gastronómie“.

 
Rizoto – to pravé krémové na vás čaká v Taliansku

Na prvý pohľad jednoduché jedlo, no opak je pravdou. To pravé krémové rizoto na vás čaká na severe Talianska, napríklad v Miláne alebo v regióne Piermont, Lombardi, či v Benátkach.

Cestoviny - taliansky „chlieb“ rozmanitých tvarov

Napísané dňa 27.09.2017 o 12:00:00
 
Cestoviny  - taliansky „chlieb“ rozmanitých tvarov

Pasta alebo ak chcete cestoviny, sú tradičnou a neodmysliteľnou súčasťou talianskej kuchyne, v ktorej nezastupujú len akúsi úlohu prílohy k mäsitým jedlám či polievkam, ale predstavujú samostatný chod – hlavné jedlo.

Lasagne – obľúbená talianska pochúťka

Napísané dňa 19.09.2017 o 12:56:00
 
Lasagne – obľúbená talianska pochúťka

Lasagne – jedlo, ktoré by ste určite nemali vynechať pri návšteve Talianska. O tomto druhu jedla počul a ochutnal ho snáď každý. Cestoviny zapekané v miske sú pre mnohých milovníkov talianskej gastronómie základom kulinárstva.

Schiacciata - posúch na taliansky spôsob

Napísané dňa 12.09.2017 o 10:17:00
 
Schiacciata - posúch na taliansky spôsob

Schiaccata je to jedna z variant obľúbeného talianskeho foccacia. Je to výnimočný druh chlebu. A čím je taký výnimočný?

Ricotta - zdravá delikatesa

Napísané dňa 05.09.2017 o 08:59:00
 
Ricotta - zdravá delikatesa

Pre tých, ktorí ešte nepočuli o ricotte, vám najprv prezradím, čo to ricotta vlastne je. Ricotta je čerstvý syr s všestranným gastronomickým použitím a bezkonkurenčnými nutričnými vlastnosťami. Čaro tejto bezkonkurenčnej syrovej pochúťky začali objavovať už starí Egypťania a Sumeri. Aj keď pravú slávu zožala až v stredoveku, celý svet ju miluje dodnes. A prečo je taká úžasná? Pre všetko!

Arancini – oranžová chuťovka

Napísané dňa 30.08.2017 o 09:47:00
 
Arancini – oranžová chuťovka

Pravdepodobne ste už o nich počuli. Ryžové guličky známe nielen na Apeninskom polostrove, ale aj vo svete. Ľudí si získali svojou jednoduchou prípravou, okrúhlym tvarom, ale najmä svojou rozmanitou chuťou, ktorá vzniká vďaka rôznym druhom plniek, ktorými môžeme tieto guličky naplniť.

Nie je dezert ako dezert

Napísané dňa 22.08.2017 o 13:43:00
 
Nie je dezert ako dezert

Taliansky dezert panettone pripomína sladký chlieb alebo bábovku. Taliani ho zvyknú pripravovať na Vianoce alebo pri príležitosti osláv Nového roku. V našich končinách je známy ako sladké pečivo, ktoré nájdeme v pekárňach alebo v cukrárňach. Taliani si pre panettone tiež radi zájdu do obchodu. Podľa štatistík, talianski výrobcovia potravín a pekárne vyprodukujú v období Vianoc koláče panettone a pandoro v hodnote 579 miliónov eur.

Citrus bergamia - zázračné ovocie

Napísané dňa 15.08.2017 o 15:37:00
 
Citrus bergamia - zázračné ovocie

Nezastupiteľné miesto v talianskej gastronómii má aj ovocie, a to konkrétne bergamot. Tento citrus dorastá do veľkosti pomaranča a má farbu podobnú citrónu. Je populárny najmä pre svoju kyslú chuť a výraznú vôňu.

Panna cotta – v jednoduchosti je chuť

Napísané dňa 09.08.2017 o 10:16:00
 
Panna cotta – v jednoduchosti je chuť

Talianska špecialita panna cotta je dôkazom toho, že pri príprave lahodného dezertu nepotrebujete stráviť dlhé hodiny. Po celom svete preslávená panna cotta pripomína svojou konzistenciou stuhnutý puding alebo želatínu s veľmi jemnou konzistenciou.

Bazalka – zázračný všeliek

Napísané dňa 01.08.2017 o 14:36:00
 
Bazalka – zázračný všeliek

Talianska kuchyňa si svojich zástancov našla po celom svete. Je charakteristická najmä tým, že väčšina jedál pozostáva maximálne zo štyroch až ôsmych ingrediencií. Nezastupiteľné miesto medzi typickými talianskymi ingredienciami majú aj bylinky, a to najmä bazalka. Je hlavnou zložkou populárneho pesta a tiež neodmysliteľnou súčasťou pizze Margarita.

Campari - drahokam talianskej gastronómie

Napísané dňa 25.07.2017 o 09:21:00
 
Campari -  drahokam talianskej gastronómie

Horko-sladký bylinný likér vznikol v Taliansku pred viac než 150 rokmi. Za svoju rubínovo-červenú farbu a podmanivú chuť si vyslúžil prezývku red passion, teda červená vášeň.

Fettuccine – cestoviny z talianskej kuchyne

Napísané dňa 19.07.2017 o 15:03:00
 
 Fettuccine – cestoviny z talianskej kuchyne

Ako nám už samotný nadpis prezrádza, fettuccine sú cestoviny z dielne talianskej kuchyne. Tieto cestoviny sú ručne pripravované široké rezance poliate maslom a posypané parmezánom. Ide o jeden z najstarších a najjednoduchších spôsobov prípravy cestovín.

Talianska zeleninová polievka - minestrone

Napísané dňa 11.07.2017 o 12:58:00
 
Talianska zeleninová polievka - minestrone

Snáď neexistuje známejšia talianska polievka ako minestrone. Jej tradícia v talianskej zemi má také pradávne korene, že každý obyvateľ tohto polostrova sa môže istým spôsobom považovať za jej tvorcu.

Všetko, čo ste (ne)vedeli o bruschettách

Napísané dňa 04.07.2017 o 13:13:00
 
Všetko,  čo ste (ne)vedeli o bruschettách

Možno mnohým z vás pri slove bruschetta napadne suchý chlieb. Prinajlepšom suchár s paradajkami navrchu. Tak to však nie je.

Pesto - tradičná talianska omáčka

Napísané dňa 28.06.2017 o 12:15:00
 
Pesto - tradičná talianska omáčka

Viete, čo je pesto? Pohodlne sa usaďte, nalejte si pohár talianskeho vína a s chuťou sa zahryznite do ďalšej porcie objavovania talianskej gastronómie.

Talianská verzus americká pizza

Napísané dňa 21.06.2017 o 16:05:00
 
 Talianská verzus americká pizza

Kde je domov? Väčšina ľudí vie, že domovom pizze je práve Taliansko. Obyvatelia Apeninského polostrova sú považovaní za vynálezcov tohto jedinečného pokrmu. No napriek talianskym koreňom emigrovala pizza do Ameriky spolu s prisťahovalcami. Udomácnila sa v nej natoľko, že práve USA mnohí považujú za jej domov.

Ako sa z prosciutto stal pojem celosvetového formátu

Napísané dňa 14.06.2017 o 16:28:00
 
Ako sa z prosciutto stal pojem celosvetového formátu

Snáď každý vo svojom živote, keď už neochutnal, tak minimálne počul o talianskej špecialite prosciutto. Táto mäsová pochúťka je akousi kráľovnou medzi všetkými mäsovými výrobkami. A kde je jej domov?

Gelato – história talianskej zmrzliny

Napísané dňa 07.06.2017 o 14:34:00
 
Gelato – história talianskej zmrzliny

Vonku sa nám zlietnieva a k takémuto teplému počasiu neodmysliteľne patrí aj táto sladká osviežujúca maškrta. V čom spočíva jej tajomstvo, že ľudia na celom svete ju tak obľubujú?

Gnocchi – talianske halušky

Napísané dňa 31.05.2017 o 14:24:00
 
Gnocchi – talianske halušky

Písalo sa 18. storočie (to je to so 17-tkou na začiatku), keď do Európy „pricestovala“ plodina, dnes jedna z najznámejších a najvyužívanejších – zemiak. Vďaka svojej nenáročnosti sa v Európe rýchlo šíril a čoskoro sa ocitol aj na Apeninkom polostrove. Netrvalo dlho a vynaliezaví Taliani vymysleli svoj jedinečný druh halušiek – gnocchi.

 
Čo sa (ne)patrí alebo najčastejšie faux-pas v talianskej kuchyni

V tomto blogu sa zameriame práve na tú časť etikety, kde sa ľudia dopúšťajú najčastejších tzv. faux-pas pri talianskom jedle.

Než sa usadíte k poháru vína...

Napísané dňa 17.05.2017 o 14:57:00
 
Než sa usadíte k poháru vína...

Víno je najstarším nápojom ľudstva, ktorý pomáhal už v dobách pred rozvinutím civilizácie zabúdať na šabľozubé potvory nedočkavo čakajúce pred vchodom do jaskyne. Pohár vína, ktorý si môžete dopriať v Giuliano Pizzeria Ristorante, je výsledkom pestovateľského a výrobného umu, ktorý ide stovky generácií do minulosti. Holdovali mu babylonskí králi, grécki filozofovia, akademici, spisovatelia. Všetci sa ním nechávali povzniesť nad hranicu každodennosti a užívali si chvíle radosti vo svojim zaneprázdnených životoch. O víne vám vieme povedať viacero zaujímavostí.

 
Čo jem, to vyžarujem alebo účinok afrodiziák v jedlách

Vedeli ste, že jedlo môže mať čarovné účinky? Ak poznáte našu reštauráciu a mali ste tú česť jesť naše vynikajúce pokrmy, asi už niečo tušíte. Dnes sa v našom blogu zameriame na špeciálnu odnož jedál – afrodiziák alebo jedlých afrodiziák. Sú to jedlá s jedinečnými chuťami a vôňami, ktoré priam naštartujú vaše zmysly a túžby. Sú chuťovo vynikajúce, takže si ich užijete tak či onak, no predsa len, s milovanou osobou bude zážitok o to intenzívnejší.

Prečo tak milujeme pizzu?

Napísané dňa 03.05.2017 o 12:05:00
 
Prečo tak milujeme pizzu?

Pizza je považovaná za jeden z najrozšírenejších pokrmov vôbec. Je to aj kvôli jej všestrannosti, pohodliu a finančnej dostupnosti, no najmä ide, samozrejme, o jej bezkonkurenčnú chuť.

Láskyplný dezert Tiramisu

Napísané dňa 26.04.2017 o 15:33:00
 
Láskyplný dezert Tiramisu

Tiramisu má v taliančine množstvo významov. Pôvodne znamená v talianskom preklade „pozdvihni ma, vytiahni ma hore“, alebo ešte presnejší výraz by bol „povzbuď ma“. Je to vďaka vysokej energetickej hodnote, ktorú v sebe skrýva.

Olivový olej – blahodárny pre dušu aj telo

Napísané dňa 20.04.2017 o 14:30:00
 
Olivový olej – blahodárny pre dušu aj telo

Olivový olej tvorí už dlhé roky neodmysliteľnú súčasť talianskej kuchyne, a takisto našej kuchyne v Giuliane.

Tradičná Veľká noc ako sa patrí

Napísané dňa 12.04.2017 o 12:00:00
 
Tradičná Veľká noc ako sa patrí

Na Veľkú noc sa dnes mnoho žien veľmi teší, hoci v posledných rokoch sa šibačka a oblievačka nežnejšieho pohlavia pod zámienkou ich celoročnej krásy a zdravia začína vnímať ako trochu nedôstojná tradícia. Prečítajte si v našom blogu o histórii tejto tradície a možno sa začnete na Veľkú noc pozerať z nového uhla pohľadu.

Sme vášniví kávičkári, preto podávame Kimbo

Napísané dňa 04.04.2017 o 14:11:00
 
Sme vášniví kávičkári, preto podávame Kimbo

Raz je káva označovaná ako nápoj s prínosom pre športový výkon, inokedy sa spomínajú pozitívne alebo negatívne účinky na naše zdravie - aj preto bez problémov nachádzame množstvo zástancov, ale i odporcov pravidelného pitia kávy.

Oregano, korenie s blahodárnymi účinkami

Napísané dňa 28.03.2017 o 14:21:00
 
Oregano, korenie s blahodárnymi účinkami

Oregano alebo oficiálne Pamajorán obyčajný je korenie, ktoré sa veselo využíva v talianskej kuchyni. Okrem toho je to liečivá bylinka s celým radom cenných látok, priaznivo vplývajúcich na naše telo.

Kráľ všetkých syrov Parmezán

Napísané dňa 22.03.2017 o 13:52:00
 
Kráľ všetkých syrov Parmezán

Parmezán je jeden z najznámejších syrov a jeho špecifickú sladko-kyslú chuť poznajú a uctievajú ľudia po celom svete. V krajine jeho pôvodu, v Taliansku, ho poznajú pod názvom parmigiano–reggiano alebo grana.

 
Čo ste netušili o talianskom šumivom zázraku Prosecco?

Priznajme si to, všetci milujeme Prosecco. Radi si ho dávame k špeciálnym príležitostiam, oslavám alebo len tak, aby nám bolo na svete lepšie. No nejde len o šumivé víno, ktoré výborne chutí. Je to taliansky národný nápoj s bohatou históriou.

Prečo je práve dnešok venovaný ženám?

Napísané dňa 08.03.2017 o 14:24:00
 
Prečo je práve dnešok venovaný ženám?

Dátum 8.3. by mal mať v kalendári poznačený každý muž. Potešte dnes ženy vo svojom okolí, kúpte im kyticu alebo bonboniéru a pozvite svoju milovanú na večeru nám do Giuliana.

Kráľovná všetkých syrov - Mozzarella

Napísané dňa 01.03.2017 o 19:48:00
 
Kráľovná všetkých syrov - Mozzarella

Mozzarella je slávny čerstvý syr, vyrábaný z byvolieho mlieka. V súčasnosti sa mozzarella zvykne vyrábať aj z kravského zložitým procesom „pasta filata“. V blogu sa dočítate, kde sa tento syr vlastne zobral, a prečo je favoritom medzi syrmi po celom svete.

Futbalová legenda Juventus Turín

Napísané dňa 21.02.2017 o 10:37:00
 
Futbalová legenda Juventus Turín

Podľa rebríčka Medzinárodnej federácie futbalových historikov a štatistikov je Juventus Turín najlepším talianskym a druhým najlepším európskym klubom 20. storočia.

Svetová rarita s názvom „Bolognese“

Napísané dňa 13.02.2017 o 15:04:00
 
Svetová rarita s názvom „Bolognese“

Spaghetti alla bolognese sú mimoriadne rozšíreným pokrmom, ktorý milujú ľudia po celom svete.

Ako vznikol sviatok sv. Valentína?

Napísané dňa 07.02.2017 o 16:19:00
 
Ako vznikol sviatok sv. Valentína?

14. február sa už neodmysliteľne stal sviatkom zamilovaných a aj keď by sme to mali robiť dennodenne, práve v tento deň sa nebojíme prejaviť svoju náklonnosť.

Cestovinový fenomén

Napísané dňa 01.02.2017 o 11:12:00
 
Cestovinový fenomén

Rizoto nie je len jedlo, je to prejav lásky

Napísané dňa 25.01.2017 o 17:17:00
 
Rizoto nie je len jedlo, je to prejav lásky

Ako napísal John Green v jednej zo svojich kníh: „Chcem, aby sa toto rizoto stalo osobou, aby som ho mohol zobrať do Las Vegas a vziať si ho za ženu.“

Pizza a jej cesta na piedestál

Napísané dňa 17.01.2017 o 10:03:00
 
Pizza a jej cesta na piedestál

Pizza bola od svojho zrodu jedlom chudobnej vrstvy. Volali ju „jedlo chudobných“.

Vznik pizze

Napísané dňa 08.08.2016 o 15:05:00
 
Vznik pizze

História pizze sa tiahne ďalej ako by sa mohlo zdať. Ľudia po celom svete od nepamäti piekli cesto a dochucovali ho s ohľadom na lokálne suroviny.