Giuliano

Nie je dezert ako dezert

Nie je dezert ako dezert

Taliansky dezert panettone pripomína sladký chlieb alebo bábovku. Taliani ho zvyknú pripravovať na Vianoce alebo pri príležitosti osláv Nového roku. V našich končinách je známy ako sladké pečivo, ktoré nájdeme v pekárňach alebo v cukrárňach. Taliani si pre panettone tiež radi zájdu do obchodu. Podľa štatistík, talianski výrobcovia potravín a pekárne vyprodukujú v období Vianoc koláče panettone a pandoro v hodnote 579 miliónov eur.

Druhy

Taliani na tento koláč nedajú dopustiť  a nie je sa čomu čudovať. Panettone je veľmi ľahký a jednoduchý dezert, ktorý si môžete dochutiť podľa svojich predstáv. Najčastejšie sa pri príprave do cesta pridávajú hrozienka alebo kúsky čokolády. Stretnúť sa však môžete aj s čokoládovým, škoricovým či orechovým panettone.

Vznik

Počiatky tohto koláča  siahajú až do starej rímskej ríše, kde starí Rimania sladili kvasený koláč medom. V 18.storočí sa panettone ako dezert začal spájať s Vianocami a Taliani ho nazývali „Pane di Tono“, čo v preklade znamená luxusný koláč. Oficiálne sa však uvádza, že panettone pochádza z Milána. V tomto meste sa od roku 2013 koná súťaž o najlepší panettone recept.

Panettone je...

Panettone je koláč z kysnutého cesta a nie je náročný na prípravu. Možno aj preto si získal priaznivcov nielen v Taliansku, ale po celom svete. Veľmi populárny je v Latinskej Amerike, Austrálii a od roku 2011 aj vo Veľkej Británii. Postupne sa panettone stáva populárny aj u nás. Aj slovenské gazdinky už poznajú množstvo receptov ako tento dezert pripraviť čo najlepšie. Panettone je ideálny ku káve alebo čaju, môžete ho jesť samostatne alebo s trochou džemu, či čokoládovej nátierky.