Giuliano

Nie je Taliansko ako Taliansko #2

Nie je Taliansko ako Taliansko #2

Tradičným jedlom Slovákov sú bryndzové halušky, Taliani sú známi pizzou. Avšak tak ako u nás je krajina rozdelená na regióny a v každom sa pripravuje jedlo špecificky, tak je to aj v Taliansku. To, že navštívite Benátky, Piemont či Rím neznamená, že všade vám ako tradičné jedlo naservírujú to isté.

Netýka sa to len jedla, ale aj tradícií či vína. V dvoch rôznych vinohradníckych oblastiach nenájdete to isté víno, neponúknu vás ani rovnako pripravenou cukrovinkou. Preto v rozličných oblastiach Talianska dostanete na tanieri iné tradičné jedlo.

EMILIA (ROMAGNA)

Oblasť Emilia je v Taliansku známa najmä konzumáciou rajčín, hrozna a vo všeobecnosti zeleniny vo veľkých množstvách. V tejto oblasti sa najete zdravo, chutne, avšak tráviť budete ťažšie. Ak chcete vyskúšať tradičné jedlo emilijskej kuchyne, objednajte si anolini, malé cestovinové krúžky, ktoré sú plnené parmezánom, žĺtkami, strúhaným chlebom, mäsovou šťavou a ochutené sú cibuľou a muškátom. Uvarené ich nájdete najmä vo vývaroch.

FRIULI

Ak patríte k milovníkom šunky, v tejto oblasti si rozhodne prídete na svoje. Friuli totiž vyniká prípravou údenej šunky, ktorú podávajú s čerstvými figami a žltým melónom alebo ako klasický nárez. Keď sa ocitnete v oblasti Friuli, nezabudnite ochutnať ich tradičnú luganicu. Ide o veľmi dlhé, tenké párky pečené na panvici či ražni, ktoré sú podávané s dvoma plátkami chleba.

KAMPÁNIA

V Kampánii sa určite do sýtosti najedia špagetoví a makarónoví gurmáni, ale aj milovníci rýb, údenín, sladkostí, ovocia a šalátov pripravených na rôzne spôsoby. Tradičný jedlom Kampánie je calzoni alla napoletana, čo sú vlastne cestovinové trubičky plnené syrom, sardelami a paradajkami pražené na oleji.

KALÁBRIA

Obľúbená dovolenková destinácia láka turistov aj svojou kuchyňou, v ktorej prevládajú miestne poľnohospodárske produkty, a to najmä pomaranče, sladké hrozno a olivy. Nezabudnite si na dovolenke odskočiť na ich tradičné jedlo trote arrostite. Na tanieri nájdete riečne ryby, ktoré pripravujú na rošte na ohni z dreveného uhlia a chuťovo sú skutočne bohaté na korenie.