Giuliano

Kulinárske zákutia Sicílie

Kulinárske zákutia Sicílie

Sicílske jedlá v sebe zjednocujú stredomorskú kuchyňu, ktorej suroviny zahŕňajú predovšetkým čerstvé olivy, pistácie, paradajky, citrusové plody, mandle a pichľavé hrušky (sladšie hrušky, vyskytujúce sa na ostrove). Ďalšími špecialitami sú pokrmy zo zeleniny ako je caponatou s parmezánom či špeciality z čerstvých rýb. Sicília je v gastronómii veľmi pestrá na chute a spôsoby prípravy aj z európskeho pohľadu „bežných jedál“. Príkladom je cous-cous kaša alebo cestoviny so sardinkami. Jednou z vecí, ktoré jednoducho musíte urobiť,  je návšteva typických rybích trhov vo veľkých prístavných mestách, ktoré ponúkajú obrovské množstvo všakovakých morských živočíchov a pokrmov z nich. Medzi najznámejšie patria jednoznačne Catania a Palermo, ktoré by ste určite nemali vynechať na ceste za poznaním gastronómie tohto nádherného ostrova.
Korene kulinárskej tradície na Sicílii siahajú až do antickej doby. Práve z tejto historickej epochy pochádzajú prvé zmienky o príprave slávnej sicílskej kassy, granity a typickej sicílskej pochúťky „par excellence“ - arancini. Hovorí sa, že po pobyte na Sicílii sa vrátite domov vždy s pár kilogramami navyše. Dôvod je prostý - tento ostrov ponúka nevídané množstvo lahôdok, ktorým sa skrátka odoláva veľmi ťažko. Čerešničkou na torte sú sicílske vína ako napríklad preslávené a vinársky uznávané Nero d'Avola, Cerasuolo di Vittoria, Sirah alebo Nerello Mascalese.