Giuliano

Rímska gastronómia #1

Rímska gastronómia #1

Rím – metropola gastronomického Talianska
Každý taliansky región má svoje gastronomické špeciality. Ruku na srdce, vo všeobecnosti do Talianska našinci chodia najmä kvôli neskutočnej kuchyni, ktorú ponúka. Pizza, skvelé cestoviny alebo tiramisu pozná asi každý. Hoci pochádzajú z Talianska, aj v našich končinách sú už ľahko dostupné. Pri návšteve Ríma však treba ochutnať najmä iné špeciality, ktoré inde nezoženiete. Prevedieme vás gastronomickou cestou týmto nádherným starobylým mestom, z ktorého cítite tú pravú vôňu Talianska.

Cestoviny
Bez cestovín by to na typickom talianskom stole jednoducho nešlo. Dozaista nie. Prvou zastávkou na vašej gastro ceste by mali byť cestoviny „al dente“, tzn. nie úplne uvarené. Čo ale nesmiete vynechať, sú určite „spaghetti alla carbonara.“ Spaghetti so slaninkou, vajíčkom na smotanovom základe, posypané syrom Pecorino. Stali sa internacionálnym jedlom, no iba v Ríme vám ich dokážu nezameniteľne pripraviť. Ich názov je odvodený od Karbonárov – príslušníkov tajných revolučných organizácií v Taliansku na začiatku 19. storočia. Tí, ako správni vojaci, mali pri sebe kúsok slaninky, vajíčko si na cestách vždy zohnali a cestovín bolo v Taliansku neúrekom.

Ďalším typickým rímskym cestovinovým „špeciálom“ sú cestoviny caccio e pepe so syrom Pecorino Romano a neodmysliteľným čiernym korením. Ich obmenou sú cestoviny alla gricia, do ktorých sa naviac pridáva slanina. Geograficky do Ríma ešte jednoznačne patria populárne cestoviny all’amatriciana, preliate omáčkou z paradajok, slaniny a Pecorino syra.