Giuliano

Campari - drahokam talianskej gastronómie

Campari -  drahokam talianskej gastronómie

Horko-sladký bylinný likér vznikol v Taliansku pred viac než 150 rokmi. Za svoju rubínovo-červenú farbu a podmanivú chuť si vyslúžil prezývku red passion, teda červená vášeň. Neprehliadnuteľnú červenú farbu má vďaka farbivu karmín, ktorý sa získava drvením tiel červcov. Telíčka týchto malých škodcov sú plné tohto farbiva, ktoré sa následne pridáva do receptúry. V roku 2006 však spoločnosti Campari Group toto farbivo prestala používať a do receptúry zaradila klasické potravinové farbivo.
Recept
Recept na výrobu Campari je už od samotného vzniku tohto nápoja tajomstvom. Receptúra pozostáva zo zmesi bylín, ovocia a korenia a je doplnená vodou a alkoholom. Rôzne zdroje uvádzajú odlišné druhy bylín a ovocia, ale úplný recept verejnosť dodnes nepozná.
Vznik
Prvé Campari vyrobil v roku 1860 Caspare Campari v talianskom meste Novara. Úspech tohto nápoja na seba nenechal dlho čakať. Krátko po uvedení sa Campari stalo slávne po celom meste a neskôr po celej krajine. Dnes sa Campari vyváža do viac než 190 krajín a na vytváraní image luxusného a exkluzívneho nápoja sa podieľal aj samotný Federico Fellini – oscarový režisér a scénarista.
Použitie
Tento rubínovo-červený nápoj sa často používa najmä do miešaných nápojov. Najpopulárnejším je koktejl Americano, ktorý vytvoril samotný Caspare Campari. Stále obľúbený je aj aperitív Negroni, servírovaný s kúskom čerstvého pomaranča. Campari je mimoriadne chutné aj ak je servírované samostatne. Často sa podáva zriedené so sódou alebo citrónovou šťavou. Skutočný gurmáni si jeho horkastú chuť radi vychutnávajú zmiešanú s kvalitným, talianskym vínom proseccom.
Campari, ako jednu z najslávnejších značiek, si môžete vychutnať aj u nás. Nechajte sa zviesť jeho tajomnou a podmanivou chuťou, ktorá sa dokonale hodí k mnohým talianskym jedlám.