Giuliano

Pesto - tradičná talianska omáčka

Pesto - tradičná talianska omáčka

Viete, čo je pesto? 
Pohodlne sa usaďte, nalejte si pohár talianskeho vína a s chuťou sa zahryznite do ďalšej porcie objavovania talianskej gastronómie. Keď hovoríme o Taliansku a jeho kulinárskej tradícii, vynárajú sa v nás predstavy o jedlách ako pizza, špagety či cestoviny. Väčšina z nás však zabúda na lahodné zálievky a omáčky, ktorými obyvatelia apeninskej čižmy vylepšujú chuť mnohých jedál, obzvlášť cestovín. Jednou z najdôležitejších je práve Pesto Genovese. 
Definícia 
Ako býva zvykom, pri mnohých pokrmoch neexistuje len jeden druh. A to sa týka aj pesta. Základným druhom je práve Pesto Genovese. A čo to teda je? Pesto ako také je definované ako všeobecný termín pre všetko, čo vzniklo rozdrvením alebo mletím. Konkrétne to je talianska omáčka, ktorá pochádza z oblasti Janova. Ten sa v taliančine povie Genovese. A tu máme aj vysvetlenie, prečo práve Pesto Genovese. Omáčka - alebo zálievka, ak chcete - je zložená z bazalky, olivového oleja, parmezánu a píniových orieškov. 
História
Nie je jednoduché presne určiť miesto a presný čas vzniku, ale môžeme povedať, že pesto je veľmi starý produkt. Prvé dôkazy o jeho existencii pochádzajú z obdobia starovekých Latinov. Básnik Vergílius v jednom zo svojich diel odkazuje na pastu zo syra, borovíc, olejov, soli a aromatických bylín nazývaných moretum. Ani stredovek sa neobišiel bez tejto „pasty“. Existujú niektoré úvahy o predkoch pesta, ktoré sa v tomto období nazývali agliata. Dôvodom tohto názvu je zjavná prítomnosť cesnaku, ktorý bol lisovaný a zmiešaný s orechmi a octom. Pasta bola použitá na konzervovanie potravín a dokonca na prevenciu niektorých chorôb, vzhľadom na zdravotné účinky cesnaku.
Variácie
V súčasnosti existuje množstvo druhov omáčok pesto. To tradičné sa môže obmieňať. Bežné je nahrádzanie bazalky rukolou, špenátom, mätovými lístkami či sušenými paradajkami. Do pesta sa môže pridávať citrónová kôra. Vítanou zmenou môže byť pridanie rozdrvených mandlí namiesto píniových orieškov. Pre milovníkov pikantných jedál pripravujú výrobcovia aj štipľavé verzie s korením alebo čili. Jedným z takých je aj Pesto alla calabrese, omáčka pre milovníkov požiaru v ústnej dutine. Vyrába sa z červenej papriky, čierneho korenia alebo z čili. Kombinácia s rybami a morskými plodmi patrí k tomu najlepšiemu, čo vie talianska kuchyňa ponúknuť.
Čo budete najbližšie podávať s cestovinami vy?