Giuliano

Mascarpone – unikát Talianska

Mascarpone – unikát Talianska

Mascarpone ste už určite jedli. Syr mascarpone sa vyrába zo smotany, citrónovej šťavy, kyseliny vínnej alebo kyseliny citrónovej. Proces dozretia trvá niekoľko dní. Mliekarenské farmy, ktoré vyrábajú tento syr, kŕmia svoje kravy špeciálnymi trávami, ktoré obsahujú čerstvé bylinky a kvety. Táto špeciálna výživa poskytuje na oplátku sviežosť a jedinečnú chuť mlieka, ktorá dáva syru svoju krémovú textúru a jemnosť. Mascarpone je známe aj ako tvaroh, pretože sa vyrába podobne ako jogurt. Syr mascarpone sa používa ako hlavná ingrediencia vo väčšine talianskej gastronómie.

História

Predpokladá sa, že mascarpone pochádza z regiónov Lodi a Abbiategrasso v Taliansku z konca 16. a začiatku 17. storočia. Existujú rôzne tvrdenia týkajúce sa získania názvu. Jedným zo zaznamenaných skutočností je aj fakt, že mascarpone má názov zo španielskeho slova "mas que bueno", čo znamená "lepšie ako dobré". Tiež sa predpokladá, že syr mohol získať svoje meno z "mascarpa", čo je mliečny výrobok, ktorý je vyrobený zo srvátky "stracchino“. Taktiež sa verí, že slovo mascarpone pochádza z maskarpie, čo  v miestnom talianskom dialekte znamená ricotta.

S istotou nemôžeme tvrdiť, aký má pôvod mascarpone, ale isté je, že syr vznikol ako vedľajší produkt z iných syrov.

Kulinárske využitie

Mascarpone syr má široké použitie vo väčšine talianskej kuchyne. Snáď najznámejším jedlom, ktoré obsahuje mascarpone, je dezert Tiramisu. Je to vrstvené jedlo s mascarpone syrom, espressom, brandy, „ladyfingers“ a čokoládou. Syr sa používa pri výrobe cukrovinky Zabaglione, ktorá je formou talianskeho pudingu. Syr mascarpone sa považuje za hlavnú surovinu vo väčšine talianskych dezertov a pudingov, pretože sa používa na výrobu škrobu a krému. Používa sa ako náplň do rôznych koláčov. Je hlavnou ingredienciou pri výrobe omáčok na cestoviny, pretože dodáva omáčke výraznú chuť. Používa sa aj ako dip, topping a tiež sa využíva aj ako náhrada za krém. Keďže syr je ľahko rozotierateľný, používa sa namiesto masla a margarínu. Väčšina Talianov si tento syr vychutnáva spolu s horčicou, ančovičkami a bylinkami.

Syr mascarpone je väčšinou pripravený počas jesennej sezóny a zimy, pretože môže byť konzumovaný okamžite. Proces dozrievania zaberá menej času v porovnaní s väčšinou ostatných syrov. Jedným z unikátnych aspektov tohto syra je, že ho možno predať ihneď po ukončení spracovania.