Giuliano

Vianoce po taliansky

Vianoce po taliansky

Tak, ako si Slováci nedokážu predstaviť vianočnú večeru bez kapustnice, vyprážaného kapra s majonézovým šalátom či medovníkov, Taliani sa cez sviatky nezaobídu bez cestovín na rôzne spôsoby, rýb či sladkého chleba panettone.

Taliani skutočne cítia atmosféru Vianoc už koncom novembra, avšak vianočná sezóna začína oficiálne až 8. decembra. V tento deň talianske rodiny zdobia svoj dom, pečú sušienky, balia darčeky a školy i kancelárie sú zavreté. Od tohto dňa až do 26. decembra vianočná atmosféra graduje.

Vianočný deň a Štedrý deň (Vigilia di Natale) nie sú rovnaké v celej krajine, závisí to od toho, kde sa nachádzate. Aj keď každá rodina má svoje recepty a tradície, niektoré črty sú spoločné. Na vianočnom stole nesmie chýbať čerstvý losos alebo tuniak, krevety s koktejlovou omáčkou, rôzne cestoviny, lasagne, ale i vynikajúce a kvalitné víno. Niektorí Taliani začnú oslavovať Vianoce 24. decembra večerou v podobe mäsa, iní preferujú ľahšie jedno – najlepšie bez mäsa – a čakajú na obrovský vianočný obed až do druhého dňa. Avšak polnočná omša je tradíciou od severu až po juh. Po nej sa začne slávnosť s prípitkom v podobe šumivého vína, plátkom panettone a pandoro (sladký kvasený chlieb).  Po tejto slávnosti je čas otvorenia darčekov. Deti vzrušené príchodom Babbo Natale (Santa) pripravia pod stromček pohárik mlieka, orechy a plátok vianočnej torty ako poďakovanie za darčeky.

Darčeky však nenosí Ježiško

Darčeky tu rozdáva Befana, strapatá čarodejnica, ktorá prichádza až v predvečer Troch kráľov (6. januára). Lieta na metle a necháva dobrým deťom vo vianočných ponožkách sladkosti a uhlie tým, ktorí neposlúchali. Legenda hovorí, že Traja králi sa zastavili v dome Befany, aby sa spýtali na smer k jasličkám, v ktorých sa narodil malý Ježiško. Befana netušila, koho to vlastne hľadajú a s nedôverou odmietla ich ponuku sprevádzať ich. Keď odišli, rozmyslela si to a chcela sa k nim pridať, no stratila sa. Potom zastavovala každé dieťa, ktoré cestou stretla a dala mu sladkosť, dúfajúc, že jedno z nich je malý Ježiško, o ktorom cudzinci hovorili. Každý rok teda pokračuje v hľadaní a cestou necháva dobrým deťom darčeky.

Radosť z Vianoc vrcholí 25. decembra. Je to ideálna príležitosť stretnúť sa s rodinou, sadnúť si za jeden stôl a vychutnávať si delikátne jedlo. Kúzlo tohto dňa pretrváva až do neskorých večerných hodín pri spoločenských hrách, ochutnávke talianských lahôdok a výborného vínka a rozbaľovania darčekov. Slávnosti pokračujú i 26. decembra, deň Santo Stefano, ktorý je samozrejme ďalšou príležitosťou stretnutia so svojou rodinou či blízkymi pri dobrom jedle a zábave.