Giuliano

Nie je káva ako káva. Viete, čo si v reštauráciách pýtate?

Nie je káva ako káva. Viete, čo si v reštauráciách pýtate?

Prídete do kaviarne, čítate nápojový lístok a z neho na vás pozerá hneď niekoľko riadkov obsadených kávami. Pre vás, ktorí si bežne doprajete maximálne tak „presko“ či „kapučínko“, hotová španielska dedina. Káva nie je len jedna či dve, ale je ich viac.

Samozrejme, že medzi základné druhy, ktoré pozná každý, patrí už spomínané espresso. Táto káva sa servíruje v menších šálkach ako ostatné kávy. Jeho objem je 30 ml a na povrchu sa nachádza ľahká, krémová pena.

Ak si vyžiadate „dvojité preso“, v skutočnosti ste si objednali espresso dopio. To znamená dvojitú dávku vody, teda 60 ml. Šálka je samozrejme väčšia a na povrchu kávy je krásna hnedá pena.

V prípade, že potrebujete svoje telo rýchlo nabudiť, objednajte si ristretto. Je o niečo menšie ako espresso, má len 20 ml, podáva sa v maličkej šálke, má intenzívnu chuť a vyššiu dávku kofeínu. Aj na ristrette nájdete jemnú vrstvu krémovej peny.

Káva americano je známa svojou špecifickou prípravou. Do šálky sa nalieva najprv horúca voda a do nej sa následne pripraví espresso. Takýto proces sa volí preto, aby nám káva nezhorkla. Objemovo je taká ako espresso dopio.

Medzi obľúbené druhy prípravy kávy patrí určite espresso macchiato. Mnohokrát si ľudia jeho názov skracujú a espresso jednoducho vynechajú. Práve to však tvorí základ tejto kávy. Podáva sa 30 ml kávy na povrchu s vláčnou mliečnou penou.

Ak chcete zahnať pochmúrnu náladu a potrebujete sa zároveň vzpružiť kávou, potom je pre vás jasnou voľbou cappuccino. Táto lahodná kávička spája espresso, sparené mlieko, ktoré sa krúživými pohybmi vlieva do espressa a cappuccino dotvára mliečna čiapočka, ktorú možno dochutiť škoricou, čokoládou či vanilkou.

A nakoniec chutné a obľúbené caffé latté. Jeho príprava je o niečo jednoduchšia ako pri cappuccine. Do pohára sa naleje sparené mlieko s penou a následne sa doň vlieva pripravené espresso.