Giuliano

„La Cucina Italiana“

„La Cucina Italiana“

Taliansko. Horúce slnko, temperamentní a energickí ľudia, delikátne jedlá a kvalitné vína zo slnkom zaliatych viníc. Krajina apeninskej čižmy, ktorej kuchyňa sa radí medzi najlepšie svetové kulinárstvo. Možno kvôli spôsobu, akým sú jedlá pripravované, možno kvôli svojej rozmanitosti. Nech je ako chce, svet taliansku kuchyňu miluje.

Je potrebné uvedomiť si, že talianske kulinárske umenie nie je len pizza a špagety. Ich kuchyňu tvorí omnoho viac. Každý si v nej nájde to svoje, čo mu chutí a do čoho sa zamiluje na prvé zahryznutie. Taliansku gastronómiu si zamilujú vyznávači mäsa, vegetariáni aj vegáni. Je totiž charakteristická svojou rôznorodosťou. Nájdete v nej všetko od najznámejšej pizze až po chutné antipasty. Môžete sa tiež spoľahnúť na to, že to, čo nájdete na tanieri je v drvivej väčšine domáce. Taliani sú totiž veľmi nedôverčiví voči importu potravín z iných krajín.

Narozdiel od mnohých iných národov, Taliani patria medzi labužníkov. S pôžitkom si vychutnávajú každé jedlo, avšak najdôležitejšou je pre nich večera. Ich stolovanie sa vždy skladá z niekoľkých chodov. To, čo my prežívame obvykle počas Vianoc, prežívajú Taliani z kulinárskeho hľadiska denne. Najprv si doprajú polievku nasledovanú predjedlom vo forme cestovín či bruschetty. Po ľahkom začiatku si doprajú hlavný chod obsahujúci bohatú porciu mäsa. Nezáleží na tom či ide o rybu alebo teľacie. Po dobrej večeri si zaslúži telo aj potešenie vo forme dezertu, ako inak z talianskej produkcie a nakoniec víno lahodnej chuti a sýtej farby z toskánskych viníc.