Giuliano

Rímska gastronómia #3

Rímska gastronómia #3

Nie je žiadnym tajomstvom, že Taliansko a samotný Rím, patria medzi obľúbené destinácie na poznávacie výlety či oddychové dovolenky. Ak už sa nachádzate v hlavnom meste čižmovej krajiny, rozhodne si nenechajte ujsť delikatesy a špeciality z ich kuchyne. Oblížete si všetkých desať.

Neodmysliteľnou súčasťou rímskej gastronómie sú cestoviny a svoje miesto si tu drží aj hlavný chod. Nenechajte sa pomýliť, cestoviny nie sú považované za hlavný chod. Okrem týchto dvoch základov kuchyne Ríma je pre ňu typický pokrm pripravovaný v kombinácii držky a paradajky – Trippa alla romana. V menu ju nájdete na stránkach s druhým chodom, avšak vďaka tomu, že je toto jedlo také sýte, môžete si ho dopriať aj ako samostatný chod. Kedysi bol tento pokrm považovaný za jedlo chudobných.

Neľakajte sa vnútorností. Ak sa pripravia dostatočne precízne, vznikne z nich skvelé jedlo. Také, ako je pajata. Momentálne ju však nájdete len v niekoľkých rímskych podnikoch, ktoré navštevujú najmä nároční hostia. Ide o cestovinu s omáčkou z teľacích, prípadne jahňacích čriev. Stretnúť sa môžete však aj s kozími črievkami. Tak, čo? Máte odvahu ochutnať?