Giuliano

Talianská verzus americká pizza

 Talianská verzus americká pizza

Kde je domov? 
Väčšina ľudí vie, že domovom pizze je práve Taliansko. Obyvatelia Apeninského polostrova sú považovaní za vynálezcov tohto jedinečného pokrmu. No napriek talianskym koreňom emigrovala pizza do Ameriky spolu s prisťahovalcami. Udomácnila sa v nej natoľko, že práve USA mnohí považujú za jej domov. 
Stále tá istá a predsa iná
Napriek forme, ktorou je pizza známa na celom svete, je jej chuť a zloženie odlišné v rôznych častiach sveta. Čím sa odlišuje americká pizza od talianskej? Medzi hlavné rozdiely týchto dvoch svetových pízz patrí rozhodne druh omáčky, aký sa na ne používa. V USA sa používa pomaly varená paradajková omáčka. Niektoré reštaurácie vytvárajú svoje vlastné štipľavé recepty, aby svoje pizze ozvláštnili. Tým im pridali na jedinečnej chuti, ktorú nenájdete nikde inde. Avšak v Taliansku - na prekvapenie mnohých amerických návštevníkov - je to skôr tradičnejšie. S veľkou pravdepodobnosťou na svojej pizzy nájdete len olivový olej, čerstvé paradajky, cesnak a oregano. Táto zmes chutí dodáva talianskej pizzy sviežu a čerstvú chuť. 
Americkí maximalizmus vz. talianskí minimalisti 
Aj k mäsu tieto dva štáty pristupujú rozdielne. Hlavne, čo sa týka pizze. Kým americkí obyvatelia radi miešajú chute všelijakých druhov mäsa, napríklad klobásy, pepperoni, slaniny, šunky a podobne, Talianom tento prístup k ich gastronomickému vynálezu príde takmer ako znesvätenie. V Taliansku sa chute mäsa nemiešajú. Domáci oceňujú chuť každého mäsa osobitne. Vo všeobecnosti pikantnú zmes rôznych druhov mäsa na jednom tanieri u nich nenájdete.
Chrumkavá alebo plnená?
Na svete vraj existujú dva typy ľudí. Tí, ktorí zbožňujú kôrku pizze a tí, ktorí ju nezjedia. 
Práve táto charakteristická časť pizze sa líši medzi talianskou a americkou pizzou. 
Všade v Taliansku sa stretnete s kôrkou, ktorá je tak tenká, až máte pocit, že jete sušienky.
Je to rozdiel oproti americkej kôrke, ktorá dokáže byť hrubá ako krajec chleba. Tiež sa v USA stretnete aj s kôrkou, ktorá môže byť plnená. 
Američania sa nezaprú v neustálych „vylepšovákoch“. No Taliani sú predsa rodičmi tohto jedla.