Giuliano

Hľuzovka – diamant talianskej gastronómie

Hľuzovka – diamant talianskej gastronómie

Hľuzovka, taliansky „tartufo“, je podzemná hľuzovitá huba, vyznačujúca sa svojou výraznou arómou a osobitou prenikavou chuťou, vďaka ktorej je ideálnou a nenahraditeľnou prísadou väčšiny obľúbených talianskych pokrmov, či už ide o rôzne krémové rizotá, cestoviny, carpaccio alebo čerstvé šaláty. Táto netradičná, no vzácna huba pritom nie je bežnou slovenskou surovinou, voľne dostupnou v našich supermarketoch alebo lokálnych potravinách, keďže len za kilogram tejto luxusnej delikatesy sú niektoré zahraničné reštaurácie ochotné zaplatiť aj 4000€. Nie pre nič za nič si tak medzi svetovými kuchármi a gurmánmi vyslúžila prezývku „jedlý diamant“ alebo „čierny diamant gastronómie“.

V lese medzi ostatnými hríbmi a hubami by ste hľuzovku hľadali len veľmi ťažko, keďže ide o druh huby, rastúci výlučne pod zemou. Hľadačom hľuzoviek alebo ľudovo „hľuzovkárom“ pri hľadaní tejto vzácnej huby pomáhajú špeciálne cvičené psy, ktoré svojím jemný čuchom dokážu zachytiť pach hľuzovky na niekoľko metrov aj pod zemou. V praxi takéto malé dobrodružstvo vyzerá asi tak, že hľadač hľuzoviek vydá svojmu psovi povel, po ktorom začne okamžite hľadať najbližšie miesto s hľuzovkami, ktoré dôkladne označí plytkým prehrabnutím zeme. Akonáhle je jeho pán na mieste, pes hrabať prestane a čaká, kým miesto dôkladne prezrie a hľuzovku zo zeme opatrne vykope. V minulosti sa na hľadanie hľuzoviek využívali aj špeciálne vycvičené svine, ktorých čuch je oveľa citlivejší, než psí, avšak problémom pri takomto stopovaní bolo, že častokrát nedokázali voňavej delikatese na mieste odolať.

Hľuzovka letná

Na Slovensku najrozšírenejší, no bohužiaľ chránený druh hľuzovky, ktorý dorastá až do veľkosti 10 cm. Je čiernohnedej až hnedej farby s veľkými kužeľovitými výrastkami a jej príjemná, no nie až tak výrazná aróma ako pri iných druhoch, pripomína kukuricu alebo pražený jačmenný slad. Vyskytuje sa takmer v celej Európe – od Britských ostrovov až po juh Čierneho mora.

Hľuzovka čierna

Najbežnejší a najdostupnejší druh hľuzovky, ktorý je v súčasnosti možné, ako jediný druh, umelo pestovať pre hospodárske účely. Má výraznejšiu chuť než biela hľuzovka a jej obrovskou výhodou je, že ju je možné dlhodobo skladovať bez straty arómy. Dorastá do veľkosti od 3 do 12 cm.

Hľuzovka biela

Najvzácnejší druh hľuzovky na svete. Vyskytuje sa v južnom Maďarsku, Chorvátsku (oblasť Istria) a v Taliansku (oblasť Pienot). Je bledožltej až zlatistej farby s červenými alebo hnedými škvrnami a môže dosahovať hmotnosť až 1 kilogram. V roku 2014 objavila talianska spoločnosť Sabatino Truffles bielu hľuzovku s rekordnou váhou takmer 2 kg. Za túto hľuzovku niektorí záujemcovia ponúkali sumu až 1 milión dolárov.