Giuliano

Rizoto – to pravé krémové na vás čaká v Taliansku

Rizoto – to pravé krémové na vás čaká v Taliansku

Na prvý pohľad jednoduché jedlo, no opak je pravdou. To pravé krémové rizoto na vás čaká na severe Talianska, napríklad v Miláne alebo v regióne Piermont, Lombardi, či v Benátkach. 

Rizoto má svoj presne stanovený postup. Pokiaľ nie je dodržaný, už to nie je rizoto, ale len obyčajné  jedlo z ryže. Veď koľkokrát sa vám stalo, že ste sa tešili na to „pravé talianske krémové“ rizoto a čašník pred vás položil akúsi neforemnú hmotu? Je to malé umenie, na ktoré môžu byť Taliani hrdí. 

Príprava rizota: 

Základom tohto jedla je výber ryže, Taliani používajú hlavne Carnaroli alebo Vialone Nano. Potom je to o príprave.  Ryžu varia, respektíve smažia na masle alebo olivovom oleji, aby sa na nej vytvorila tostatura, čo je akýsi tukový povlak. Následne sa pridáva biele víno a horúci vývar. Zakončenie prípravy tvorí chladné maslo a jemne nastrúhaný syr. Toto je základ. Každá ďalšia surovina už vytvára konkrétny druh rizota. 

Druhy rizota:

Môžete sa stretnúť s risottom bianco,  milánskym risottom, ktoré je obohatené šafranom a ten ho aj mierne prifarbí. Risotto ai funghi je mu veľmi podobné, avšak je doplnené hríbmi či inými jedlými hubami. Tí, ktorí majú radi špecifickú chuť chrenu by mali siahnuť po Risotto agli asparagi, ktoré sa pripravuje zo zeleného chrenu. Risi e bisi je rizoto s hráškom, pripravované spolu so slaninou, petržlenom a cibuľkou. Špecialitou je Risotto nero. Ako môžete už z názvu tušiť, ide o čierne rizoto, ktoré svoju farbu získa z atramentových vačkov sépií.